Når håndbold er mere end bare en sportsgren

1. februar 2021

Af Odense Håndbold:

Tilbage i november indgik vi et samarbejde med FANT – Football for a new Tomorrow. Et samarbejde vi i Odense Håndbold er stolte af at være en del af og samtidig et projekt, vi ønsker at sætte større fokus på. Det er et projekt, der skaber stor værdi og gør en kæmpe forskel for en masse unge piger i Sierra Leone.

FANT er en humanitær organisation, som arbejder for at forbedre og udvikle samfund og mennesker i udsatte lande gennem idrætten. I 2018 fik FANT en lillesøster HAND – Handball a new Destiny, som blev grundlagt med henblik på at bruge sport som et redskab til at inkludere flere piger i sportsaktiviteter.

HAND startede deres håndboldprojekt i Sierra Leone, hvor der er stor ulighed mellem kønnene, og pigerne ikke har nogen form for politisk indflydelse. I Sierra Leone er det samtidig ikke normalt for piger at dyrke sport, da ”folk” hellere ser dem blive hjemme og lave husligt arbejde.

Her er HAND med til at gøre en større forskel, da de får pigerne ind i klubben og får dem til at socialisere sig, interagere med hinanden, og giver dem et tilhørsforhold. HAND bruger håndboldklubberne til at uddanne pigerne i at sige fra, og til at deltage i demokrati på en konstruktiv og fredelig måde. Hertil lærer HAND dem om menneskerettighederne, kvinders rettigheder, at sige fra, og om selvtillid, hvilket håndbolden gør nemmere.

HAND er dermed med til at give pigerne nogle gode og sunde værdier med videre i livet.   

HANDs mål for 2021 er at etablere seks nye håndboldklubber, som kun er for piger, og projektet er kommet godt fra start i januar. Vi havde en kort snak med Josephine Touray, administrativ chef i HAND, tidligere i dag, og hun fortæller: ”Cecilie Hauerberg, Co-founder og daglig leder i FANT, er i Sierra Leone og har afholdt de første workshops med den arbejdsgruppe, som skal drive projektet. I denne uge holder hun workshops med en bredere gruppe og så går vores field study i gang. Her er målet at finde frem til de kvinder i lokalsamfundet som skal være med til at drive håndboldklubberne.”

På trods af Corona Pandemien har HAND formået at fortsætte udviklingen i Sierra Leone, og fortsætter med at få nye samarbejder i hus. Senest var HAND partner på player of the match til VM 2021. Efter hver kamp blev der udleveret en karma award til kampens spiller, som markerer en donation af håndboldsko til håndboldklubberne i Sierra Leone.

Sporten kan noget helt specielt, den kan samle os, udvikle os og for nogle er sporten med til at gøre verden til et bedre sted. I Odense Håndbold er vi stolte af at kunne kalde os samarbejdspartner med FANT, og det skaber en ekstra energi og smil på læben at vide, at vi er med til at gøre en forskel for mange udsatte børn og unge i Sierra Leone hver dag.

x