Hvilken håndbold-seer er du?

15. september 2023

Her følger artiklen "Hvilken håndbold-seer er du?". Den er skrevet af Chefredaktør for TV 2 SPORT, John Jäger og er bragt i Skjern Håndbolds sæsonopstartsmagasin. Tak til Skjern Håndbold for "udlån": 

"Når du sætter dig til rette i sofaen og skal se Skjern spille en kamp, så sker det, at du tænder for TV 2 SPORT og konstaterer, at de der typer ind i tv har valgt at sende Aalborg eller GOG eller BSH – og ikke Skjern i aften. Så bliver du rasende. Du ryster i hvert fald på hovedet. Det er mig, du bliver rasende på. Det er mig, du ryster på hovedet af.

Endnu værre: Når du har fundet ud af, at TV 2 SPORT rent faktisk har sendt folk ud for at filme Skjerns udekamp mod Fredericia eller Kolding eller TTH Holstebro, så opdager du, at den ikke bliver sendt på TV 2 SPORT, men den bliver minsandten sendt på det der TV 2 PLAY. Hvorfor i alverden smider de dog folk ud for at vise en kamp, og så sender de kampen et sted, som kun nogle kan se – ikke alle. Når du virkelig er godt gal i skralden over det, så er det mig, der er den skyldige.

Det er min hensigt at forsøge at give dig en forklaring her. Og da jeg er ret sikker på, at der er nogle her, som allerede er kommet godt op i det røde felt og har skulet vredt til billedet af mig med det irriterende selvtilfredse mellemledersmil, så vil jeg skynde mig at fortælle noget om mig selv, som måske kan bidrage til, at du er lidt mere venligt stemt overfor mig, end du er lige nu.

For det første: Jeg er sådan en frivillig en. Der er faktisk ikke meget, jeg holder mere af end frivilligt arbejde og frivillige. Jeg har selv været frivillig i mange sammenhænge. Ikke mindst indenfor håndbold. Jeg har været bestyrelsesmedlem og børnetræner i Kerteminde Håndboldklub i mange år. Det samme i GOG – også i mange år. Jeg er sådan en.

Jeg kan allerede mærke, at du er blevet lidt mere venligt stemt. Men jeg har et kort til i ærmet, som formentlig vil gøre, at du får paraderne ned og kan læse, hvad jeg skriver med lidt mere åbenhed og nysgerrighed og interesse. Håber jeg:

For det andet: Jeg er så glad for Skjern og omegn. Det er der mange grunde til. En af dem er, at min søn, Malte Jäger, har haft det formentlig bedste år af sit liv på efterskolen Dejbjerglund under kyndig ledelse af blandt Kjeld Christiansen. Hvor er I heldige at have en så god efterskole så tæt på. Derudover har min søn også spillet et år for Skjern Håndbold, hvor han blandt andet brillerede med at vise sin bare mave som en del af Skjern Ultras.

Nu kender I mig lidt bedre, så nu kan jeg komme til sagen: Vi er faktisk ikke lallende idioter inde på tv. Vi er en kommercielt finansieret tv-station, som i mange år har haft held til både at løbe rundt, så vi rent faktisk kan give lidt overskud (som vi i øvrigt som udgangspunkt skal betale til staten, da vi er statsejede), og vi har gjort det med så stort held, at selv om vi ikke får milliarder i offentlig støtte, så er vi den klart mest sete tv-station i Danmark. Og vi er på sportsområdet også den suverænt mest sete. Så langt så godt.

For 15-20 år siden blev der virkelig ikke sendt særligt mange ligakampe på tv. Det er let at glemme, men det er ikke så mange år siden, at der blev sendt en enkelt eller måske to om ugen. Det var det. Det var dengang, der kun var TV 2. (Og DR). Da vi lavede TV 2 SPORT, blev håndbold endnu mere vigtig for os. Vi betalte millioner for rettighederne til de danske ligaer, og vi sendte flere og flere og flere kampe. Vi øgede det hvert eneste år.

Jeg vil ikke påstå, at det var en god forretning, men det gav mening. Seertallene var gode. Det hang sammen. Stille og roligt skete der noget på hele tv-markedet, og uanset om man er hoppet med på vognen eller ej, så kender alle til det. Streamingtjenesterne kom. Nu kunne man vælge at se en god film fra Netflix eller en god serie fra HBO. Og så videre. TV 2 hoppede hurtigt med, og vi lancerede TV 2 PLAY, som er TV2s streamingtjeneste. Det var ganske enkelt nødvendigt, fordi seerne sivede fra flow-tv (som vi kalder det gode gamle tv-signal) over til streamingtjenesterne. Hvis vi skal fortsætte med at være en succesrig kommercielt finansieret tv-station, der leverer dansk indhold til danskerne, og som samtidig giver overskud, så er vi nødt til at følge med brugerne.

Det er grunden til, at vi nu har mange platforme: 1. Den store hovedkanal, TV 2, hvor vi samler alle danskere om de store ting. Ikke mindst de store landskampe, de danske kampe under store håndboldslutrunder og så videre. 2. Vores sportskanal, TV 2 SPORT, hvor vi sender masser af ligakampe, og hvor vi fortsat vil forsøge at sende ligakampe flere gange om ugen. 3. Vores streamingtjeneste, TV 2 PLAY, hvor vi vil sende flere kampe fra ligaerne. Sådan er det i meget grove træk i dag.

Hvis du har TV 2, så får du de ting, hvor vi samler alle danskerne. Hvis du også har TV 2 SPORT, får du også de største ligakampe. Og hvis du har TV 2 PLAY så har du – det hele. Det er naturligvis dit valg. Helt og holdent. Det handler jo om, hvad du er for en. Hvilken håndboldseer er du?

Kan du nøjes med det hele store. Fint! Så er det TV 2. Skal du have nogle ligakampe om ugen derudover? Så skal du have TV 2 SPORT. Og hvis du er den type håndboldseer, der skal have alt, hvad vi kan tilbyde, så skal du have TV 2 PLAY. Så får du nemlig både det ene, det andet og det tredje. Sådan en håndboldseer er jeg. Hvilken type er du?

Vi kan kun fastholde vores position på markedet, og det gælder både i forhold til seertal og ikke mindst økonomisk, hvis vi accepterer, at danskerne stille og roligt bevæger sig mod streamning. Så vi er nødt til at følge med. Det koster penge. Det er sandt. Indrømmet. Det er der meget, der gør. Hvis man vil have noget godt, så betaler man. Og hvis man vil have mere, så betaler man mere.

Jeg kan ikke garantere, at vi ikke er nødt til at ændre vores strategi løbende. Jo, jeg kan faktisk garantere, at vi vil ændre vores strategi i takt med, at danskerne ændrer deres vaner. Men jeg vil faktisk mene, at jeg kan garantere, at vi fortsat vil forsøge at lave så meget dansk indhold som overhovedet muligt. Vi vil forsøge at købe rettighederne til de store slutrunder og de store landskampe, så vi kan samle hele Danmark om de store oplevelser på TV 2. Og vi vil også forsøge at købe masser af dansk indhold (for eksempel ligahåndbold), så vi kan vise noget af det bedste på TV 2 SPORT. Og vi vil også sende endnu mere på TV 2 PLAY. Så kan vi nemlig både hænge sammen som forretning (og det kunne vi ikke, hvis vi nøjedes med en eller to af de tre ting). Og vi kan samtidig levere mest mulig dansk indhold. Det er det, der er vores ønske. Som en kommercielt finansieret tv-station, der skal ”løbe rundt”. 

Jeg håber, at det forklarede, hvorfor vi gør, som vi gør. Og hvis du stadig er rasende, så bliver jeg nødt til at tilføje, at jeg jo trods alt ikke er alene om det her. Så kan du også være rasende på håndboldredaktør Dan Philipsen. Nej, min pointe er, at vi naturligvis er mange om det her. Både på TV 2, i sportens ledelse og så videre. Det hele afhænger naturligvis af mange forhold og af mange gode mennesker. De bedste mennesker er i øvrigt dem, der leverer selve arbejdet. Jeg vil gerne stå på mål for, at vi på TV 2 er verdens bedste til at producere håndbold. Uanset om det er på TV 2, TV 2 SPORT eller TV 2 PLAY. Vi håber, at du vil fortsætte med at se med. Jo flere der ser med. Jo mere håndbold kan vi sende."

Med venlig hilsen

John Jäger

Chefredaktør, TV 2 SPORT.

x